Îmi spunea cineva, după interviul lui Klaus Iohannis la Gândul LIVE, că, deranjat de atitudinea și răspunsurile candidatului ACL, probabil nu va merge la vot în turul doi sau va merge și-și va anula votul. I-am spus că la vot nu mergi după un episod, după o scenă. Mergi după ce ai analizat o campanie electorală, în care ai receptat mesaje, unele mai bune, altele mai proaste. Mergi după ce ai văzut și tu ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Parlamentul, cu Guvernul, cu Președinția, cu partidele. La final, tragi linie și pui o ștampilă.
A început numărătoarea inversă. Nu știu câți alegători inactivi s-au trezit în aceste ultime săptămâni și s-au hotărât să iasă la vot. Dar sunt mulți. Cunosc oameni informați, citiți, inteligenți, corporatiști care, de cele mai multe ori, au fost indiferenți la alte alegeri. Oameni care acum au spus „gata, e prea mult”. Și mânați de nerv, de teamă și de furie, merg azi la vot.
Nu pot decât să mă bucur că astfel de sentimente s-au infiltrat în rândul celor cu studii superioare, din mediul urban. Măcar acum avem speranța că, de data asta, nu vom mai fi conduși de „cealaltă Românie”. Să dăm un semnal că existăm și noi, cei care muncesc și nu cer ajutoare de la stat.
Pe ultima sută de metri, am avut parte de prea multă Elena Udrea, filată sau nefilată de servicii, de prea mult Traian Băsescu, în postura de mare apărător al candidatului PMP. În interesul cui credeți că a fost tot acest scandal, cu implicarea serviciilor secrete și cu acuzații mai mult sau mai puțin absurde? Să fie în defavoarea unui candidat fără șanse de a intra în turul doi sau în favoarea celui mai bine clasat, care a pierdut puncte importante pe fondul ultimelor scandaluri de corupție?
A fost o săptămână în care lumea parcă a uitat brusc de Victor Ponta și de coruptul PSD. De dosarele lui Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, de Ioan Adam, de Microsoft sau EADS. De scandalul din PSD, în care toți să mănâncă între ei precum corbii.
Să vă amintiți deci, înainte de a pune ștampila, de toată campania, de toți urmăriții penal, de retrocedările ilegale și de achizițiile publice furate. De perioada 7 mai 2012-prezent, adică de prezența PSD la guvernare. De cei 10 ani de mandat al lui Traian Băsescu. De județele în care baronii aceluiași partid fac legea de ani de zile. Și s-o lăsați deoparte pe Elena Udrea, nu ea e miza, că ea a avut doar rol de perdea de fum peste scandalul din PSD.
Trageți și voi linie. Ce v-a enervat în această campanie? Ce v-a plăcut? Ce sentimente v-au stârnit figurile și mesajele din campanie? Cum v-ați simțit văzându-vă banii munciți, călcați în picioare și aruncați în spatele tuturor afișelor și bannerelor stradale? Mai puteți să le suportați minciunile și furturile pe față?
Nu-i lăsați să vă ia fața cu strategii de ultim moment, cu sms-uri electorale. Asta se numește îngrășarea porcului de Crăciun. Tu, cel care mergi la vot, cu siguranță deja te-ai hotărât. Vreau, și cred că o să fie, o prezență la vot ridicată, comparativ cu celelalte alegeri. Iar prezența ridicată la vot îmi spune că vulturii de sus au furat mai puțin. Că voturile noastre au învins voturile morților. Și da, să mergeți la vot cu toate lucrurile astea în minte. Că dacă ei fură cu poftă și nesimțire, atunci și tu poți vota cu furie și nerv. Măcar să ucizi morții lor.